Etiketter

måndag 27 februari 2012

Ljusets reflektion

Jag har ompublicerat labbrapporten om ljusets reflektion. Den gamla rapporten hittar ni Här
Noor Namazi, 7b, 19/1-12
Labbkompis: Erika 

Syfte: Vi skulle se hur ljuset reflekterades mot en konkav och en konvex spegel.
Materiel
optisk bänk 
optiklampa
spänningskub
lins +10
spalthållare
skärm med fem spalter
bildskärm
muffar 4st
linjal
konvex spegelmodell
konkav spegelmodell
Utförande: Vi skulle bygga ihop en modell där beskrivningen stod på ett papper. Vi satte lampan på nummer 0, linsen på nummer 10 och skärmen på nummer 15. Vi la sedan ett vitt papper på skärmen, och placerade sedan två speglar på pappret, en konkav och en konvex. Sedan satte vi på lampan, och ljuset lystes då direkt mot speglarna.
Resultat: Ljuset reflekterades inte likadant på de två speglarna, på grund av att de har olika form. I den konkava spegeln så reflekterades allt ljus in mot mitten, till en punkt s k brännpunkt eller fokus. När strålarna bryts i mitten fortsätter de i olika riktningar efteråt. I den konvexa spegeln så reflekterades ljuset utåt åt olika håll, och man kan inte se brännpunkten för att den finns bakom spegeln och syns väldigt dåligt.  

En konkav spegel.

En konvex spegel.

Slutsats: Ljuset reflekterades inåt i den konkava spegeln på grund av att formen är inåtbuktad, och det gör att strålarna reflekteras inåt, och bryts ihop i mitten. Strålen i mitten reflekterades inte åt nått håll, och det är för att dess infallsvinkel är 0°, och vi kan då säga att reflektionsvinkeln alltid är lika stor som infallsvinkeln, alltså att reflektionslagen stämmer. Strålarna som sedan möts i mitten fortsätter inte i någon speciell riktning skulle jag tro. Och i den konvexa spegeln så reflekteras strålarna åt olika håll på grund av att spegeln buktar utåt. I och med att de sprids åt olika håll möts dom aldrig, och därför kan vi inte se brännpunkten som vi gör på en konkav spegel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar